Arhanghelii Mihail și Gavriil l-au convins pe un șaman să invite la sine un preot ortodox misionar

 

Arhanghelii Mihail și Gavriil. Icoană pictată de Nicolae Grigorescu, se află în Mănăstirea Agapia.

 Eleonora Lisnic

Întâmplarea este din zilele noastre și am auzit-o de la preotul Andrei Tkaciov.

Un preot misionar rus urma să propovăduiască Evanghelia într-o comunitate din Extremul Orient. Era o localitate în care, prin tradiție, toți oamenii ascultau de șaman și, prin urmare, era foarte dificil să intri în dialog cu ei.

Dar iată că într-o bună zi s-a pomenit în fața ușii cu șamanul comunității, care i-a spus:

-   -  La mine au fost doi bărbați albi, frumoși, Mihail și Gavriil. Poate îi cunoști. Am stat de vorbă și mi-au vorbit și despre tine. Mi-au spus că ești un om bun și să te chem să le vorbești oamenilor mei despre Iisus Hristos. Așa că, poți să vii la noi să te ascultăm. Dar dacă nu crezi că au spus să te chem, pot să le spun celor doi bărbați să vină și la tine să-ți confirme...

-         -  Nu, nu e nevoie! – a reacționat preotul, emoționat, înțelegând că șamanul a fost vizitat de arhanghelii Mihail și Gavriil.

Preotul Andrei Tkaciov a mai povestit o întâmplare despre intervenția promptă a sfinților Gheorghe și Dimitrie în viața pământeană: "Sfinții mucenici Gheorghe Biruitorul și Dimitrie Izvorâtorul de Mir au împiedicat transformarea unei biserici în casă de cultură”.

Nu suntem singuri niciodată. Dumnezeu ne vede și ne aude clipă de clipă. De cele mai multe ori, ne ajută prin alți oameni. Dar atunci când situația o cere și este spre folosul nostru, ne trimite ajutor și în acest chip minunat, prin îngeri și sfinți.

Sfântul Ignatie Briancianinov sfătuia: „La vreme de încercări nu căuta ajutor omenesc; nu irosi timpul prețios, nu-ți consuma puterile sufletești căutând acest ajutor neputincios. Așteaptă ajutor de la Dumnezeu: la porunca Lui, la timpul cuvenit, vor veni oameni care te vor ajuta.”.


Comentarii