Sfinții Gheorghe și Dimitrie l-au pus la punct pe un președinte de kolhoz - întâmplare povestită de preotul Andrei Tkaciov

Eleonora Lisnic

Prin intervenția lor fermă în viața pământească, sfinții mucenici Gheorghe Biruitorul și Dimitrie Izvorâtorul de Mir au împiedicat transformarea unei biserici în casă de cultură.

Întâmplarea minunată este relatată de cunoscutul preot Andrei Tkaciov, care a aflat-o chiar din prima sursă, de la preotul-paroh al respectivei biserici (posibil, încă este în viață).

Cazul s-a întâmplat acum câteva zeci de ani într-un sat din Mordovia (republică în cadrul Federației Ruse).


Conducerea ateistă a kolhozului a hotărât să transforme biserica din localitate în casă de cultură, sub pretextul că la slujbe merg doar câțiva bătrâni, iar tinerii nu au un club în care să se distreze.

Biserica purta hramul Sfântului Gheorghe Biruitorul, dar mai avea și un paraclis în cinstea Sfântului Dimitrie. Acești doi sfinți mucenici, ambii militari romani de înalt rang, au trăit în aceeași perioadă, fiind martirizați în anii 303 și (probabil) 306, astfel încât deseori apar împreună în icoane și sunt reprezentați unul lângă celălalt în picturile de pe pereții bisericilor.

Într-o zi, președintele kolhozului a intrat în biserică și i-a anunțat pe preot și creștini că slujba care tocmai se oficia va fi ultima. El a cerut să-i fie predate cheile bisericii și a încuiat lăcașul.

Peste câteva zile, însă, foarte supărat, președintele kolhozului a mers acasă la preot, luându-l la rost: ”Cui i te-ai plâns? Cine dintre șefii tăi a îndrăznit să mă amenințe? Cine e mai-marele tău? Arată o fotografie!”.

Preotul i-a arătat fotografia episcopului, apoi pe cea a mitropolitului, apoi și fotografia patriarhului, dar președintele kolhozului rămânea nemulțumit de ce vede.
- Dar mai mare decât ei, pe cine ai?
- Pe Iisus Hristos”, a răspuns preotul.
- Arată-mi fotografia!
- Nu am o fotografie, dar sunt icoane în biserică.
- Să mergem în biserică să văd!

De cum au intrat în biserică, președintele kolhozului a exclamat:
- Iată-l pe primul! Și iată-l și pe al doilea!
Arăta înspre icoanele sfinților Gheorghe și Dimitrie pictate pe perete.


Și iată ce se întâmplase între timp. La câteva zile după închiderea bisericii, doi militari pe cai albi și-au făcut apariția în galop la sediul administrației locale. Militarii erau tineri, frumoși, bine făcuți și purtau uniforme complete de felul celor din al Doilea Război Mondial.

Au descălecat, și-au legat caii de gărduțul din curte și cu pași fermi și iuți, fără a întreba ceva, au traversat coridorul pe care așteptau oamenii, intrând direct în biroul președintelui de kolhoz.

”Întoarce biserica! Dacă nu, vei fi pedepsit momentan și fără pocăință!”, a spus unul dntre ei, pe care șeful de kolhoz l-a identificat ca fiind Sfântul Gheorghe.

Sfântul Gheorghe, potrivit relatărilor, ar mai fi lovit cu pumnul în masă, p


entru a-i arăta președintelui de kolhoz că nu glumește, apoi a trântit și ușa, la plecare.

Biserica a fost redeschisă.
Preotul Andrei Tkaciov a relatat cu mai multe ocazii întâmplarea, iar pe Youtube am găsit această înregistrare video, din timpul unei predici.


Comentarii