Sfântul Ioan Damaschin despre îngeri: Fiind creaturi, nu sunt creatori




Sfântul Ioan Damaschin:

Toți îngerii au fost zidiți prin Cuvânt și au fost desăvârșiți de Sfântul Duh prin sfințire, participând la luminare și la har în măsura vredniciei și rangului lor.

Îngerii sunt circumscriși, căci atunci când sunt în cer nu sunt pe pământ și când sunt trimiși de Dumnezeu pe pământ nu rămân și în cer.

Nu sunt limitați de pereți, de uși, de încuietori și de peceți, căci sunt nelimitați. Eu spun nelimitați.
Cu toate acestea ei nu apar așa cum sunt celor vrednici, carora Dumnzeu va voi ca ei să se arate, ci sub o formă oarecare, în așa fel încât să-i poata vedea aceia cărora li se arată.

Ei au din afară sfințenia ființei lor, de la Duhul. Au, prin harul dumnezeiesc, darul profeției. Nu au trebuință de căsătorie, căci nu sunt muritori. (...)

Îngerii nu au nevoie de limbă și de auz, ci transmit unii altora propriile lor gânduri și hotărâri fără să rostească cuvânt. (…)

Se deosebesc unii de alții prin luminare și prin rang. (…)

Îngerii sunt puternici și gata spre a îndeplini voința divină. (…)


Ei păzesc părțile pământului. Sunt înainte stătătorii neamurilor și ai locurilor, după cum au fost orânduiți de creator. (…)

Ne conduc și ne ajută în lucrurile noastre. (…)

Ei sunt superiori nouă și stau totdeauna împrejurul lui Dumnezeu. (…)

Ei se înclină greu spre rău, dar nu sunt neînclinați (n.n.: este vorba despre îngerii căzuți). Acum, însă, au ajuns neînclinați, nu din pricina firii lor, ci prin har și prin stăruință în unicul bine. (…)

Văd pe Dumnezeu atât cât le este cu putință și aceasta este hrana lor. (…)

Locuiesc în cer și au un singur lucru de făcut: să laude pe Dumnezeu și să slujească voinței lui dumnezeiești. (…)

Îngerii, fiind creaturi, nu sunt creatori.

”Dar toți care spun că îngerii sunt creatorii vreunei ființe, aceștia sunt gura tatălui lor, diavolul. Căci îngerii, fiind creaturi, nu sunt creatori.

Făcătorul, proneitorul și țiitorul tuturora este Dumnezeu, singurul nezidit, cel lăudat și slăvit în Tatăl și în Fiul și în Sfântul Duh”, subliniază Sf. Ioan Damaschin, combătând astfel rătăcirea despre ”îngerii creatori de ființe” ce există și în zilele noastre.

 

Comentarii