8 aprilie 2012 - Duminica Floriilor pentru ortodocşi, Paştele pentru catolici

Duminică, 8 aprilie 2012, creştinii catolici sărbătoresc Învierea Domnului (Paştele), în timp ce creştinii ortodocşi celebrează Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile).

Cu o săptămână înainte de Paşti, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Duminica Floriilor – Intrarea triumfală a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim.

Astfel este cinstită ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, fiind întâmpinat de mulţimea de oameni cu strigăte de bucurie, flori şi ramuri de palmier sau măslin.


Cu o zi înainte, Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, oamenii adunaţi la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu multă bucurie şi entuziasm.


Pe de o parte, Iisus vine în această cetate pentru că legea evreiască îi cerea fiecărui iudeu să meargă cel puţin o dată pe an la Templul din Ierusalim.
Pe de altă parte, Domnul intră în Ierusalim pentru a împlini profeţia făcută cu mai bine de 400 de ani în urmă: “Bucură-te foarte fiica Sionului, veseleşte-te fiica Ierusalimului, căci iată Împăratul tău vine drept şi biruitor, smerit şi călare pe asin, pe mânzul asinei" (Zaharia IX, 9).

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Floriile cu multă credinţă şi voie bună.
La fel cum oamenii din cetatea Ierusalimului L-au întâmpinat pe Mântuitorul cu ramuri de palmier şi măslin, credincioşii merg de dimineaţă la Liturghie cu flori şi ramuri de salcie, acestea fiind sfinţite prin rugăciune şi stropirea cu agheasmă.

Sărbătoarea Învierii Domnului a coincis în calendarele bisericeşti catolic şi ortodox în anii 2010 (4 aprilie) şi 2011 (24 aprilie). Următorul an în care creştinii ortodocşi şi cei catolici vor sărbători Paştele în aceeaşi zi este 2014 (20 aprilie).
În 2012, Biserica Ortodoxă va sărbători Paştele în ziua de 15 aprilie.
Eleonora Lisnic
Elldor.Info
Foto: Patriarhia.ro
Foto: basilica.ro

Comentarii