Buna Vestire – 25 martie / 7 aprilie

arhiram.ro
Creştinii ortodocşi care se conduc de calendarul gregorian, de stil nou, precum şi catolicii sărbătoresc la 25 martie Buna Vestire.
Creştinii ortodocşi care se conduc de calendarul bisericesc de stil vechi (iulian) vor avea această sărbătoare la 7 aprilie.
Sărbătoarea ne aminteşte de ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină Mama lui Iisus Hristos.


Buna Vestire (Blagoveştenia) este marcată cu nouă luni înainte de Crăciun, sărbătoarea fiind celebrată, în Răsărit, încă din anul 550, în timp ce la Roma s-a introdus în secolul al VII-lea.
Sărbătoarea inaugurează “plinirea timpului”, adică împlinirea făgăduinţelor şi pregătirilor venirii lui Hristos.
Maria este chemată să-L zămislească pe Fiul lui Dumnezeu.

Încuviinţând, a devenit Născătoare de Dumnezeu. Şi, prin aceasta, este o ucenică desăvârşită a Fiului ei, care, în ascultare faţă de Tatăl, îşi împlineşte libertatea şi tocmai astfel îşi exercită libertatea – ascultând.
De Buna Vestire, ca şi în Duminica Floriilor, este dezlegare la peşte.
PF Părinte Patriarh Daniel menţionează, într-o pastorală:
„Mântuitorul Iisus Hristos Se naşte din Fecioară, fără tată pe pământ. Dreptul Iosif nu este tatăl Său după trup, ci tată adoptiv, pentru ca Maica Domnului să fie protejată de ocara publică, de vorba rea că ar fi născut un copil în afara căsătoriei.
(…)
Mântuitorul Se întrupează şi Se naşte ca Om din femeie, din interiorul naturii umane, din pântecele Fecioarei, pentru că Dumnezeu doreşte să înnoiască lumea din interiorul ei, cu acordul voinţei omului şi cu participarea deplină a omului la mântuirea sa.
Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos are loc numai după ce zămislirea Lui s-a făcut cu acordul liber al Maicii Domnului: „Fie mie după cuvântul tău” (Luca 1, 38) – a spus Fecioara Maria din Nazaret, la Bunavestire, îngerului Gavriil.
(…)
Dumnezeu nu ne mântuieşte împotriva voinţei noastre, ci în conlucrare cu noi, din interiorul nostru, cu acordul voinţei sufletului nostru.”


Eleonora Lisnic

Comentarii