Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron – 17 februarie (2 martie)

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron († 304)

Sfântul Teodor a trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea. El s-a născut în Siria şi a fost ostaş de seamă în armata romană, în legiunea Tironilor, formată din ostaşi tineri (de aici şi numele de Teodor Tiron ce-l poartă), sub conducerea generalului Vringa.

Sfântul comanda o cohortă de 893 de ostaşi, cei mai buni dintre toţi ostaşii legiunii (care număra peste 5.000 de soldaţi) şi aceştia se numeau margariţi (adică tari şi puternici).


În toamna anului 304, legiunea a fost mutată din Siria în Amasia, capitala Pontului, oraş aşezat la 85 km de Marea Neagră.

La ceva timp după aşezarea în Amasia, legiunea a primit ordin ca toţi ostaşii să aducă jertfă zeiţei Cibela.
Totodată, era un mod prin care se verifica şi credinţa ostaşilor, împăraţii voind să cunoască în ce măsură pătrunsese creştinismul în rândurile armatei.

Legiunea s-a îndreptat spre templul din mijlocul cetăţii.

Sfântul Tiron mărturiseşte că este creştin în faţa comandantului Vringa care îl sfătuieşte, fiind unul dintre cei mai valoroşi ostaşi, să renunţe la credinţa în Hristos şi să jertfească idolilor, dându-i-se chiar şi un timp de gândire.

În acea noapte, Sfântul Teodor a incendiat templul zeiţei Cibele, a fost descoperit şi dus înaintea guvernatorului Puplie.

A rămas statornic în credinţă şi de aceea a fost ars pe rug.

După trecerea sa la Domnul a fost cinstit din ce în ce mai mult prin numeroasele minuni care s-au săvârşit la mormântul lui şi prin bisericile ridicate în numele lui.

Ilustra Evsevia, o credincioasă creştină din Evhaita, a cumpărat moaştele sfântului şi le-a dus în patria ei.
În secolul al XII-lea, moaştele Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron au fost mutate din Evhaita la Brindisi, în Italia.

Pr. Ciprian Apetrei
Ziarul Lumina
via Elldor.Info 

Comentarii