Interviul de angajare: Evaluează-l şi tu pe angajator

 

Foto: cariera.ejobs.ro

Încearcă un exerciţiu simplu pentru a scăpa de emoţiile din preajma unui interviu de angajare: obligă-ţi mintea să creadă că uşa pe care trebuie să intri neapărat se va deschide, acum sau puţin mai târziu, iar în situaţia de faţă este posibil ca în primul rând tu să n-ai nevoie de acest angajator.

Aşadar, simte-te stăpân pe situaţie, adună-ţi tot spiritul de observaţie şi include gândirea critică: evaluează-l şi tu pe angajator. Analizează maniera în care ai fost invitat(ă) la interviul de angajare. Dacă tonalitatea angajatului delegat s-o facă nu ţi s-a părut chiar amabilă şi prietenoasă, în majoritatea cazurilor n-ar trebui să te aştepţi la un tratament mai bun după angajare – înseamnă că un asemenea model de comunicare este considerat normal în acel colectiv.

La faţa locului, nu te pierde cu firea şi încearcă să observi cât mai multe detalii din oficiu, că doar eşti pe cale să stai zilnic în acest spaţiu ore în şir. Ce expresie vezi pe faţa angajaţilor pe care-i întâlneşti în cale? Cum discută între ei, dacă o fac? Par antrenaţi şi concentraţi cu pasiune în activităţile lor sau au fizionomii obosite şi posace, care sugerează că ceva nu este chiar în ordine?

Poţi fi un spirit voios şi plin de energie, dar dacă atmosfera din jurul tău va fi apăsătoare, ori te vei concedia rapid, ori vei deveni la fel ca ceilalţi. Colegii de serviciu nu vor admite să-i iriţi cu bucuria ta de viaţă şi optimismul tău, aşa că vor găsi negreşit metode „să te coboare cu picioarele pe pământ”. Poţi schimba situaţia doar dacă te angajezi în calitate de mare şef.

Observă gradul de curăţenie din oficiu, nivelul de zgomot, mirosul din încăpere, prezenţa apei potabile pentru angajaţi, starea şi capacitatea blocului sanitar.

Atunci când ţi se oferă posibilitatea să adresezi şi tu întrebări, întreabă de ce şi după ce perioadă de la angajare s-a concediat persoana care a ocupat anterior poziţia pentru care concurezi tu. Interesează-te şi ce calităţi ale unui angajat sunt preţuite aici. Eventual, precizează căror poziţii din cadrul companiei li se subordonează funcţia ta şi ce subordonaţi vei avea.

Mai întreabă cum se va proceda în situaţiile de urgenţă care îţi pot apărea în viaţă – ţi se va permite să mergi pentru vreo două ore la dentist sau să-ţi duci de urgenţă copilul la medic? Cum vei compensa ulterior orele în care ai lipsit? Cum sunt recompensaţi angajaţii pentru un volum mai mare de muncă decât cel convenit iniţial şi pentru orele peste program? Ce sistem de penalizare practică angajatorul?          

Comentarii