În Republica Moldova există deja credite de consum cu dobânzi de 10%, iar guvernatorul BNM crede că împrumuturile se vor ieftini în continuare

 

Foto: Poliexpert.md

În Republica Moldova au apărut vara aceasta oferte de credite pentru consum cu o dobândă de 10%. Acestea au fost lansate de cel puţin două bănci comerciale, dar şi – surprinzător! – de cel puţin o companie de microfinanţare. Dobânzile practicate în primăvară de băncile menţionate erau cu cel puţin vreo 3-5% procente mai mari. Dobânzile de 10% sunt oferite şi la refinanţarea împrumuturilor contractate de la alţi creditori. Prin urmare, este o perioadă bună să te ocupi de restructurarea şi reorganizarea datoriilor vechi – toate condiţiile le găseşti pe site-urile oficiale ale instituţiilor financiare.

 

Băncile dispun în prezent de bani suficienţi pentru creditare, unele acordă chiar anumite tipuri de împrumut la dobânzi de sub 10%, iar către sfârşitul anului vor apărea tot mai multe asemenea credite ieftine, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Octavian Armaşu, prezentând recent noua prognoză asupra inflaţiei. În plus, a remarcat el, scad nu doar dobânzile, dar şi comisioanele percepute de bănci.

Aceste scăderi se produc ca urmare a scăderi ratei inflaţiei, în comparaţie cu anul trecut, şi, evident, în rezultatul reducerii de către BNM a ratei de bază, care acum este de 6% (în noiembrie 2022, rata de bază constituia 21,5%).  

În octombrie 2023, potrivit BNM, inflaţia va reveni la coridorul-țintă de 5% plus sau minus 1,5%, considerat „optim” pentru dezvoltarea economiei moldoveneşti. Inflația medie anuală în  2023 (pentru 12 luni) poate constitui 13,3%, conform prognozelor (în iulie 2022, inflația anuală era de 33,55%, în octombrie – aproape 35%).

Guvernatorul BNM a menţionat că împrumuturile mai ieftine şi mai accesibile vor contribui la redresarea mai rapidă a economiei, care s-a redus cu aproape 6% în 2022.

În perioadele în care rata inflației crește semnificativ, BNM utilizează rata de bază pe post de instrument de sterilizare monetară, de reducere a volumului de bani aflat în circulație. Atunci când BNM majorează rata de bază, băncile comerciale majorează și ele dobânzile la credite, iar acestea devin mai puțin atractive sau mai puțin accesibile. Ca efect, volumul de credite acordate de bănci scade. Din acest motiv, persoanele fizice au mai puțini bani pentru cheltuieli, iar întreprinzătorii sunt mai reţinuţi să facă împrumuturi cu scopul de a investi în afaceri.

P.S.: În plus, pentru că CNPF apără drepturile consumatorilor, companiile de microfinanţare sunt dispuse să accepte restructurarea creditelor acordate anterior (la dobânzi foarte mari). 

Din comunicat: "De la 1 iulie 2023, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) este instituția responsabilă de supravegherea modului în care sunt respectate drepturile consumatorilor de către furnizorii de servicii financiare. Un element important la această etapă este stabilirea unui mecanism eficient de comunicare între beneficiari și CNPF.

Prin urmare, este în plină desfășurare un proces de reorganizare instituțională, în rezultatul căruia va fi instituită o nouă subdiviziune - Direcția suport consumatori. Scopul acesteia constă în crearea unui instrument de reacție prompt și eficace în relație cu cetățenii, prin:

- oferirea informațiilor telefonice privind legislația în domeniu;

- acordarea informațiilor direct la sediul instituției;

- examinarea și soluționarea petițiilor. Depunem toate eforturile ca să finalizăm cât mai curând posibil acest proces. Astfel, în perioada următoare va fi lansată și Linia verde a CNPF dedicată consumatorilor de servicii financiare.

Până atunci, ne poți contacta la adresa de e-mail: office@cnpf.md sau prin intermediul paginii web, lăsându-ne un mesaj la rubrica „Opinii și sugestii”. În cazul în care dorești să semnalezi încălcarea drepturilor tale de către furnizorii de servicii financiare, te îndemnăm să depui o petiție în adresa CNPF. Vezi aici mai multe detalii."

Comentarii