De ce vaca nu mai dă lapte... Zootehnia Republicii Moldova este în declin

Foto:zoo.ro 

Eleonora Lisnic

Profesorul Aleksei Ilici Osipov povestește cum a fost martorul unei conversații inedite între igumenul Nikon Vorobiov și o mătușică sosită la mănăstire după ajutor.

Femeia se tânguia că vaca ei nu mai dă lapte și îl ruga pe părintele Nikon să o ajute cumva.
Probabil, ea se aștepta că va primi un pic de agheazmă sau o bucățică de prescură, se va duce acasă și va lecui cu ele vaca, însă Nikon Vorobiov a surprins-o:
- Mătușică, dar ia să-mi spui, nu cumva ai turnat apă în laptele pe care l-ai vândut?
Femeia se framântă un pic, dar recunoscu:
- Am turnat, părinte...
- Păi, iată de ce nu mai dă vaca lapte. Ai mare grijă, pentru că dacă vei mai îndoi laptele cu apă, vei rămâne și fără vacă.

***

Zootehnia este în declin: Moldovenii nu mai țin vaci pe lângă casă

Este alarmantă situația din zootehnie: în ianuarie-septembrie 2021, comparativ cu ianuarie-septembrie 2021, producția de lapte a scăzut cu 9,9%, creşterea vitelor şi păsărilor în masă vie – cu 3,4%, producția de ouă s-a redus cu 1,8%.

În total, au fost produse 242,5 mii tone de lapte, 142,6 mii tone de vite și păsări în masă vie și 515,3 milioane de ouă.

La 1 octombrie 2021, faţă de 1 octombrie 2020, a fost înregistrată reducerea efectivului de animale de toate speciile în gospodăriile de toate categoriile. Scăderea a fost cauzată de descreșterea numărului de animale din gospodăriile populației.

Totodată, în întreprinderile agricole efectivul ovinelor și al caprinelor a crescut cu 12,1%, al bovinelor – cu 7,9%, al păsărilor cu 2,2% față de perioada similară a anului trecut.

Scăderile au început din cauza pandemiei și secetei din 2020

Precizăm că în anul 2020 producţia de lapte a scăzut cu 13,1%, iar cea de ouă s-a diminuat cu 7,1% în ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu intervalul corespunzător din 2019.

Aproximativ 50% din cantitatea de lapte prelucrat în Republica Moldova este de import, potrivit Carolinei Linte, directorul executiv al Asociației naționale a producătorilor de lapte și produse lactate. Ea precizase pentru presă că aproximativ 5.000 de tone de lapte pasteurizat și frișcă sunt cumpărate anual din țările Uniunii Europene – este vorba de cota pe care o putem importa fără plata impozitelor.

În Republica Moldova, tradițional, gospodăriile populației produc și mai mult lapte, și mai multe ouă decât gospodăriile agricole. Dar în 2020 gospodăriile populației au avut cu 9,2% mai puține vite şi păsări decât în 2019, din cauza secetei, dar și a impactului pandemiei de COVID-19. 








Comentarii