Ce, cui şi cum oferim în dar de Crăciun şi Anul Nou - sfaturi de nota 10!

Foto: brazicraciun.net
Arta de a face daruri 

A şti să oferi mici daruri şi să o faci cu discreţie este un semn de nobleţe sufletească.

Un cadou trebuie gândit, cumpărat, ambalat, oferit. Trebuie să fie frumos, util şi să aducă plăcere celui care îl primeşte. Preţul acestuia va fi înlăturat cu grijă.

Când dăruim o carte, între filele ei se pune o carte de vizită pe care ne putem exprima gândurile bune. Autografele şi dedicaţiile pot fi date pe carte numai de către autorii cărţilor. Nu vom da nimănui cărţi pe care nu le-am citit sau măcar nu ştim că merită a fi citite.

Cel care primeşte un dar îl va deschide în faţa musafirului şi nu-i va strica bucuria protestând că e prea scump sau că „nu trebuia să se deranjeze”.

Nu dăruim, dacă nu ne pricepem, culori unui pictor, timbre unui filatelist, accesorii de pescuit unui pescar. Ei cunosc în mod sigur magazine de specialitate ce le satisfac pretenţiile rafinate pe care noi nu avem de unde să le ştim mai bine ca ei.

Persoanelor cu care nu suntem în relaţii apropiate nu le vom oferi obiecte de îmbrăcăminte sau de toaletă. Putem să le dăruim o eşarfă, un fular sau un parfum de foarte bună calitate.

Ambalajul unui dar este important. Vom avea întotdeauna în casă panglici şi hârtii frumos colorate, cumpărate atunci când ni se iveşte ocazia.

De Crăciun, când copiii sunt mici, vom împodobi bradul fără ca ei să ne vadă, dacă sunt mai mari îi vom chema să ne ajute.

Bradul trebuie să fie împodobit în Ajunul Craciunului şi ne vom bucura de această seară, invitând musafiri şi aşteptând colindători.
Sub brad vor fi aşezate daruri pentru toţi membrii familiei şi pentru invitaţi. Ele vor avea etichete şi vor fi date în mod festiv.
Şi pentru colindători vom pregăti din vreme daruri. Deoarece Ajunul este zi de post, se dau de obicei covrigi, portocale, nuci, mere sau alte fructe.

De Anul Nou, copiilor li se dau bani pentru urări şi sorcoveli.
La masa festivă de Revelion se vor pune în faţa fiecărui invitat, în partea stângă, sub şervet, mici cadouri: un set de batiste, un portofel, o bijuterie nepretenţioasă, dar de efect, cosmetice, o agendă, un calendar etc.
Important este ca fiecare invitat să primească un mic dar.

Corneliu Ciocan
Ziarul Lumina

Comentarii