Cafe au lait (cafea cu lapte, reţetă franţuzească)
Se compune dintr-un amestec în părţi egale de cafea
fierbinte şi tare (preparată la filtru sau la ibric şi apoi strecurată de zaţ)
şi lapte fierbinte.
Se serveste imediat, ca să nu se formeze deasupra
spumă.
Francezii, care au şi inventat-o, o servesc în ceşti
fără toartă.
Savoarea e dublă dacă se bea cu linguriţa.
Caffe Latte (reţetă italiană)
Se prepară cu cafea espresso, care se toarnă într-o
cană încălzită în prealabil sau într-un pahar incasabil înalt.
Deasupra se toarnă lapte fierbinte, în concentraţia
dorită.
Cappuccino
Numele vine de la călugării italieni capucini, ale
căror sutane aveau culoarea cafelei.
Se pregăteşte cu cafea espresso, frişcă şi un praf de
cacao sau scorţişoară, care se presară deasupra.
Latte Macchiato
E o băutură compusă din lapte fierbinte, peste care se
toarnă o cantitate mică de espresso, iar deasupra se presară ciocolată rasă.
Irish Coffee
După cum arată şi numele, este o băutură de origine
irlandeză, compusă din: 1 linguriţă de zahăr, 1-2 linguriţe de Irish Whisky
(whisky irlandez), peste care se toarnă cafea-filtru fierbinte.
Deasupra se pune frişcă rece.
Cafeaua-filtru poate fi înlocuită cu ness.
Ceştile de cafea:
Savuraţi cafeaua, nu ceştile!
Un grup de oameni
de succes, în apogeul carierei lor, toţi având joburi şi poziţii sociale de
invidiat, maşini şi case, au făcut o vizită unui fost profesor din facultate.
Discuţia a alunecat treptat spre cât de stresantă şi obositoare e viaţa zi cu
zi.
Profesorul i-a
întrebat dacă vor să bea o cafea bună şi s-a întors din bucătărie cu un vas
mare plin cu cafea şi o mulţime de ceşti. Unele erau din porţelan fin, altele
din sticlă, plastic, unele arătând normal, altele foarte delicate şi scumpe,
unele cu inserţii aurite, altele cu toarta ciobită, şi i-a rugat pe fiecare să
se servească.
Când toţi aveau
câte o ceaşcă de cafea în mână, profesorul le-a zis: „Dacă aţi observat,
fiecare dintre voi a pus cafea în câte o ceaşcă scumpă şi fină, lăsând ceştile
simple şi ieftine goale pe masă. E normal să vreţi ceea ce e mai bun în viaţă,
dar tocmai asta e sursa problemelor şi a stresului pe care îl aveţi zi de zi.
Nu contează ce
ceaşcă ai ales, cafeaua are acelaşi gust. Ceaşca nu adaugă nici o calitate
cafelei. În cele mai multe cazuri o face doar să fie mai scumpă sau, în alte
cazuri, nu putem vedea ce e de fapt înăuntru. Ceea ce aţi vrut voi de fapt a
fost cafeaua, nu ceaşca, şi totuşi, inconştient, aţi ales cele mai scumpe şi
bune ceşti. Şi apoi aţi început să vă uitaţi la ceaşca celuilalt gândindu-vă că
e mai frumoasă decât a voastră.
Viaţa e ca o cafea
bună. Jobul, banii, cariera, maşina, casa, hainele, poziţia în societate sunt
ceştile. Doar ne ajută să ne trăim viaţa, dar nu sunt viaţa. Hainele pe care le
avem, poziţia în societate şi banii nu înseamnă viaţa. Nu definesc ceea ce
înseamnă viaţa. Din contră, majoritatea oamenilor care au mult sunt invidioşi
pe alţii care au mai mult şi nu reuşesc să se bucure de ceea ce au.
Câteodată,
concentrându-ne doar pe ceaşcă, uităm să savurăm cafeaua. Savuraţi cafeaua, nu
ceştile! Cei mai fericiţi oameni nu sunt cei care au cele mai multe lucruri.
Cei mai fericiţi oameni ştiu să se bucure cât mai mult de ceea ce au, acolo
unde au, în momentul prezent. Ei fac viaţa să fie frumoasă“.
Preluare şi
adaptare de Augustin Păunoiu (Ziarul Lumina), după o povestire de pe
Povestiri-cu-talc.blogspot.ro
Comentarii
Trimiteți un comentariu