Ridichile roșii au doar 16-20 kcal/100 g, dar sunt bogate în vitamine C și B, săruri minerale (K, Mg, Ca, P) și fibre alimentare.
Ajută la
eliminarea apei, a toxinelor și a grăsimilor, fapt ce le recomandă și în curele
de slăbire.
Nu doar rădăcinile
roșii, dar și frunzele ridichilor pot fi consumate - crude, în salate, sau
fiind adăugate în supe. În bucătăria franceză există o supă-cremă din frunze de
ridichi (rețeta supei o găsiți pe site-ul Bucataras.ro sau pe blogul
Lacuisinedesimona.blogspot.com).
Potrivit unor publicații, frunzele ridichilor ar conține chiar mai multe vitamine și minerale decât rădăcinile.
Recomandarea este
să ne asigurăm că legumele au fost cultivate ecologic.
Ridichile
proaspete pot fi consumate și sub formă de suc, în amestec cu suc de morcov: o
parte ridichi și trei părți de morcov. Se consumă nu mai mult de 50-100 ml de
suc combinat de ridichi și morcovi pe zi, timp de 10 zile pe lună.
Potrivit prof.
univ. dr. Constantin Milică, ”consumul de ridichi are efecte benefice în
detoxifierea ficatului şi combaterea hepatitei, ajută în caz de insuficienţă
hepatică şi contribuie la dizolvarea calculilor biliari, previne instalarea
icterului prin eliminarea bilirubinei în exces, îmbunătăţeşte digestia, măreşte
pofta de mâncare, combate balonările, colitele şi viermii intestinali, reface
flora intestinală”.
De asemenea,
potrivit profesorului, ridichile ”scad riscul bolilor cardiovasculare prevenind
ateroscleroza, hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale şi
înfundarea vaselor sanguine;
ridichile tăiate
şi amestecate cu miere au efecte deosebite în combaterea tusei convulsive la
copii, a gripei, guturaiului, astmului bronşic, congestiei pulmonare,
favorizând şi degajarea căilor respiratorii prin stimularea expectoraţiei;
menţin sănătatea
rinichilor prin dizolvarea lentă a calculilor renali şi curăţirea tractului
urinar în urma infecţiilor renale;
elimină celulita
şi ajută la dezumflarea picioarelor, datorită acţiunii potasiului care reglează
nivelul de sodiu din organism, controlând totodată retenţia apei în organism”.
Eleonora Lisnic
Comentarii
Trimiteți un comentariu