Ridichile roșii – beneficii. Și frunzele pot fi consumate

 

Credit foto: clickpoftabuna.ro

Ridichile roșii au doar 16-20 kcal/100 g, dar sunt bogate în vitamine C și B, săruri minerale (K, Mg, Ca, P) și fibre alimentare.

Ajută la eliminarea apei, a toxinelor și a grăsimilor, fapt ce le recomandă și în curele de slăbire.

Nu doar rădăcinile roșii, dar și frunzele ridichilor pot fi consumate - crude, în salate, sau fiind adăugate în supe. În bucătăria franceză există o supă-cremă din frunze de ridichi (rețeta supei o găsiți pe site-ul Bucataras.ro sau pe blogul Lacuisinedesimona.blogspot.com).

Potrivit unor publicații, frunzele ridichilor ar conține chiar mai multe vitamine și minerale decât rădăcinile.

Recomandarea este să ne asigurăm că legumele au fost cultivate ecologic.

Ridichile proaspete pot fi consumate și sub formă de suc, în amestec cu suc de morcov: o parte ridichi și trei părți de morcov. Se consumă nu mai mult de 50-100 ml de suc combinat de ridichi și morcovi pe zi, timp de 10 zile pe lună.

Potrivit prof. univ. dr. Constantin Milică, ”consumul de ridichi are efecte benefice în detoxifierea ficatului şi combaterea hepatitei, ajută în caz de insuficienţă hepatică şi contribuie la dizolvarea calculilor biliari, previne instalarea icterului prin eliminarea bilirubinei în exces, îmbunătăţeşte digestia, măreşte pofta de mâncare, combate balonările, colitele şi viermii intestinali, reface flora intestinală”.

De asemenea, potrivit profesorului, ridichile ”scad riscul bolilor cardiovasculare prevenind ateroscleroza, hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale şi înfundarea vaselor sanguine;

ridichile tăiate şi amestecate cu miere au efecte deosebite în combaterea tusei convulsive la copii, a gripei, guturaiului, astmului bronşic, congestiei pulmonare, favorizând şi degajarea căilor respiratorii prin stimularea expectoraţiei;

menţin sănătatea rinichilor prin dizolvarea lentă a calculilor renali şi curăţirea tractului urinar în urma infecţiilor renale;

elimină celulita şi ajută la dezumflarea picioarelor, datorită acţiunii potasiului care reglează nivelul de sodiu din organism, controlând totodată retenţia apei în organism”.

Eleonora Lisnic

Comentarii