Virtuțile terapeutice ale fructelor de coacăz sunt cunoscute, dar și frunzele au proprietăți vindecătoare, fiind utilizate în stare proaspătă sau uscată.
În unele sate din Republica Moldova, gospodinele înfășoară sarmalele în frunze de coacăz. Au făcut o bună alegere, pentru că frunzele de coacăz (la fel ca frunzele de zmeur) o cantitate semnificativă de vitamine și minerale.
Ceaiul (infuzia)
din frunze de coacăz este utilizat în medicina naturistă pentru acțiunea sa
detoxifiantă, calmantă, diuretică. Le este recomandat persoanelor cu tensiune
arterială ridicată sau care suferă de alcoolism.
Prof. univ. dr.
Constantin Milică (România) recomandă ca infuzia din frunze de coacăz să fie preparată
din 10 grame de frunze uscate la 1 litru de apă clocotită. Se infuzează, sub
capac, vreo 20 de minute, după care se strecoară.
Se consumă câte un
pahar dimineaţa şi seara, înainte de culcare, contra afecţiunilor arteriale şi
venoase, a infecţiilor urinare, a durerilor reumatice.
În general, curele
cu ceai din plante nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni. Celor
obișnuiți să consume zilnic ceaiuri din plante medicinale li se recomandă să
schimbe planta cam la același interval. De ce? Pentru a preveni efectele
negative asupra organismului, conform zicalei „tot ce-i prea mult strică”.
Eleonora Lisnic
Comentarii
Trimiteți un comentariu