Organismul uman produce alcool – în ce cantități și la ce folosește

sfatulmedicului.ro


Eleonora Lisnic

Corpul uman produce alcool, în urma unor reacții biochimice. Organismul fiecărui adult sănătos produce zilnic o cantitate de aproximativ 10 grame de alcool etilic, care-i este vital pentru buna funcționare.

Etanolul produs de celulele corpului uman se numește „alcool endogen” (adică este „de origine internă”) și, de regulă, este localizat în celulele plămânilor și ficatului.

Cantitatea de alcool produsă de organismul uman crește în situațiile dificile din punct de vedere emoțional.

Aceasta se întâmplă din cauză că alcoolul endogen are rol de energizant, de protecție psihologică, de reglare a dispoziției – ne ajută să depășim situațiile stresante, să ne simțim bine.

„Alcoolul intern” contribuie la metabolismul sistemului nervos, fiind implicat inclusiv la sintetizarea serotoninei -„hormonul fericirii” și a dopaminei - o substanță ce asigură transmiterea informației între neuronii creierului.

Totodată, alcoolul ce se formează în organismul uman este responsabil de elasticitatea și permeabilitatea membranelor celulare. De regulă, alcoolul endogen este localizat în celulele plămânilor și ficatului.

Potrivit literaturii științifico-medicale, atunci când omul consumă băuturi alcoolice, organismul își reduce în mod dramatic producția de alcool natural.

O cupă de șampanie reduce producția internă de alcool cu 20% timp de 30 de zile.

Oamenii de știință subliniază că doar alcoolul endogen îi face cu adevărat bine organismului uman, în timp ce „alcoolul extern” îi scade funcțiile vitale.

Conducătorii auto nu ar trebui să-și facă griji că vor fi amendați din cauza alcoolului endogen – cantitatea mică a acestui nu poate fi depistată de alcooltestul Poliției. Concentrația de etanol endogen în sângele unei persoane este individuală, dar rareori depășește 1 mg/l (un miligram per litru).

Comentarii