Paştele Blajinilor în Republica Moldova

Foto: timpul.md

Ridicăm de Paştele Blajinilor, cu gândul la moarte şi la viaţa veşnică  
 
În ziua de luni de după Săptămâna Luminată, creştinii ortodocşi din Republica Moldova ţin Paştele Blajinilor.
Numele sărbătorii vine de la slavonul “blajennîi”
(“блаженный”), cu sensul de ”om salvat, mântuit, primit în Ceruri”.
Sărbătoarea este respectată mult de oameni, în credinţa şi speranţa că prin rugăciune pot contribui la starea de bine a celor dragi lor trecuţi în altă lume.

În unele localităţi, această pomenire a răposaţilor se face în ziua de duminică, în special din motivul că preotul are mai multe parohii şi nu reuşeşte să ajungă în toate în aceeaşi zi.
Reţinem însă că Biserica Ortodoxă binecuvântează pentru ziua de luni Paştele Blajinilor, deoarece duminica este ziua Învierii.


De “Blăjini”, cum se pronunţă în Republica Moldova, oamenii se duc în localităţile din care provin, pentru a “ridica” la mormintele rudelor.
După ce preotul adună pomelnicele şi citeşte rugăciunea pentru răposaţi, creştinii dau de pomană pentru sufletele celor trecuţi în altă lume.
Pomenile de sufletul celor morţi nu se dau la întâmplare, mai ales în cazul comunităţilor mici. Acestea sunt oferite unor rude, vecini, prieteni – oameni cunoscuţi ca buni creştini, în care poţi avea încredere că vor pomeni cu un cuvânt sau un gând bun pe cel răposat.
“Să trăim şi să-i pomenim”, spun oamenii, închinând câte un pahar de vin.
Pentru Paştele Blajinilor, gospodinele vopsesc din nou ouă, ca să fie proaspete şi gătesc bucate alese.
Sărbătoarea le aminteşte tuturor de moarte şi de viaţa de apoi, de veşnicie.
Pentru mulţi este un prilej de a-şi vedea rudele adunate grămadă.
Părinţii îşi roagă copiii să vină la mormintele lor, când va veni timpul, şi să-i pomenească în rugăciuni.

Paştele Blajinilor este o sărbătoare populară, perpetuată din dorinţa creştinilor. Biserica nu are o rânduială specială pentru această zi, preoţii rostind rugăciunile tradiţionale de pomenire a morţilor, dar binecuvântează această sărbătoare, în acord cu învăţătura că răposaţii trebuie pomeniţi şi că rugăciunile pentru ei pot fi înălţate în orice zi.

În Republica Moldova, spre deosebire de alte regiuni ale Basarabiei istorice, oamenii în etate nu povestesc legenda despre “blajinii” care ar locui pe un tărâm enigmatic.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarii