Vampirii energetici: cum îi recunoști și cum te aperi de ei



În mediul natural în care trăim, unii oameni ne tensionează sau, dimpotrivă, ne fac să ne simţim bine. Alţii pur şi simplu sug viaţa din noi. Aceştia din urmă au fost numiţi de medicii psihiatri “vampiri energetici” şi sunt acei oameni-lipitori negativi care iţi sug forţa vitală şi te epuizează.



Pentru a te apăra de vampirii energetici, în primul rând,trebuie să identifici cărui tip îi aparţine o anumită persoană. Odată ce ai identificat categoria de vampiri, poţi elabora strategii de apărare corespunzătoare.



Sora plângăcioasă

Ori de câte ori îi vorbeşti, ea se tânguieşte. Îi place să îşi captiveze auditoriul, joacă rolul de victimă. Lumea este întotdeauna împotriva ei, o acuză de nefericirea ei. Aceasta îşi poate avea originea într-o stare din copilărie, de profundă neajutorare, sau prin emulaţie, cu părinţii care s-au plâns neîntrerupt şi care nu şi-au asumat răspunderea existenţei lor. Când propui o soluţie, sora plângăcioasă spune: “da... dar”. Poate avea un aer de epuizare; în preajma ei începi să te simţi şi tu oboist, în timp ce ea îţi povesteşte nefericirile ei. După ce o asculţi până la capăt, ea este ca nouă, iar tu eşti epuizat.

Cum te aperi: limitează timpul petrecut lângă ea; rămâi treaz. Poţi să-i spui cu afecţiune: “Relaţia noastră este cu adevărat importantă pentru mine, dar când toci mereu aceleaşi lucruri, mă termini. Te pot asculta câteva minute, mai mult nu pot. Dar dacă vrei să discutăm despre soluţii, sunt alături de tine.”


Cel care face reproşuri

Are un mod meschin de a te face să te simţi vinovat că nu faci lucrurile cum trebuie. Persoana respectivă admonestează şi împarte la nesfârşit porţii de vinovăţie sau recurge la invective. Cercetarea psihiatrică arată că înşişi copiii care au fost învinovăţiţi, adesea, vor deveni părinţi care vor învinovăţi la rândul lor. Se foloseşte de acuzaţii ca să te secătuiască de energie, nelăsând loc pentru discuţii.

Cum te aperi: construieşte-ţi un scut imaginar de apărare, un cocon de lumină albă, care împiedică pe oricine să-ţi facă rau. Este semipermeabil, lăsând să pătrundă numai ceea ce este pozitiv, dar ţinând la distanţă negativitatea.


Regina dramelor

Este o Sarah Bernhardt a vampirilor, are un fler deosebit în a exagera incidentele mărunte, până când acestea se dransformă în drame. Viaţa este întotdeauna la extreme, bună sau rea. Ne secătuieşte de forţa vitală cu o emoţie intensă; apoi se aruncă asupra prăzii. Fiţele ridicole ale unei regine a dramelor te încarcă şi te desfiinţează.

Cum te aperi: inspiră o dată profund, lent, pentru a stabili legătura cu centrul tău energetic. Te reconectezi la forţa vitală, astfel încât intensitatea pe care ţi-o aruncă în faţă să nu-ţi străpungă câmpul energetic. Concentrează-te permanent asupra respiraţiei. Repetă-ţi că ştii ce se întâmplă şi că eşti în stare să controlezi situaţia. Când eşti asaltat de acest vampir încins la maximum, trebuie să controlezi clipa. Fă acest lucru astfel încât, prin respiraţie, să te eliberezi şi să rămâi cu picioarele pe pământ. În acest fel nu te vei lăsa prins în mreaja ei bolnavă.


Eternul vorbăreţ

Vorbeşte sau spune bancuri fără oprire, fără să i-o ceri. Această moară stricată, de vioiciune cronică, nu este interesată de ce simţi, însă pretinde să ocupe locul central pe scenă. E interesat numai de propria-i persoană, de propriile-i poveşti, păreri sau glume. Este dependent de propria-i voce; vorbeşte prea mult, fie pentru că are emoţii, fie pentru că este narcisist, sau fie că îşi imită, fără a fi conştient de asta, părinţii guralivi.

Cum te aperi: ridică-ţi un scut de protecţie care le va respinge tirul; dacă insistă, încearcă să fii puţin înţelegător, dar rămâi hotărât şi neutru. În preajma lor trage adânc şi lent aer în piept, simte picioarele ferm ancorate în pământ şi nu lăsa ca exasperarea să îţi anuleze calmul la care aspiri.

Cel care are permanent nevoie de depanare rapidă

Este ca o casă care necesită permanent reparaţii. Unul ca ei te caută disperat la orice oră ca să-i rezolvi rapid problemele: “Cum să-mi aduc prietenul înapoi”, “De ce sunt aşa de grasă?”... te pot întreaba ei. Neajutorarea lor tiranică te atrage în capcană, te devorează cu tot cu energia pe care o ai. Nu există scăpare: eşti fraierul în cârca căruia se aruncă problemele. Tu doreşti să-l ajuţi să-şi uşureze durerea, dar el abuzează. În copilarie, aceşti vampiri au fost lipsiţi de sprijinul părintesc în a-şi rezolva responsabil problemele.

Cum te aperi: începe prin a stabili regulile de bază ale relaţiei tale; oferă-i sprijin afectiv fără dorinţa irezistibilă de a scoate soluţii pe bandă. Învaţă-l să se descurce şi să găsească soluţii la problemele lui. Distanţează-te cu compasiune de pretenţiile lui exagerate.


Sociabilul aparent simpatic

Este vampirul care poate arăta perfect, poate vorbi bine, fără a te plictisi. El întreţine conversaţia, dar tu păleşti rapid, ai o uşoară stare de greaţă, începi să te epuizezi. La o petrecere, după o uşoară conversaţie de salon, te pocneşte, lăsându-te fără energie, în stilul “loveşte şi fugi”.

Cum te aperi: nu te gândi mult şi scapă urgent din această conversaţie criminală. Iată o replică fără apel: “Scuză-mă, chiar trebuie să merg la toaletă”. Apoi, este să stai la o distanţă de cel puţin 6 m de ele, în afara câmpului său energetic. Dacă beneficiezi de o senzaţie imediată de uşurare, ai primit răspunsul. Când în preajma unor persoane te simţi intuitiv ameninţat, asigură-ţi cu tact o ieşire rapidă din acea zonă.


Monstrul care atacă la jugulară

Este o persoană răzbunătoare care te seceră fără milă. Mânată de invidie, de dorinţa de competiţie sau de o acută stare de nesiguranţă, îţi distruge energia cu insulta cea mai potrivită. Loviturile lui sunt dureroase şi îţi va fi greu să ţi le scoţi din minte. Poate zice aşa: “Uită-l pe tipul ăla. Este atât de departe de nivelul tău”, “Nu fi absurdă, nu ai stofă pentru job-ul asta!”... Acest monstru se foloseşte de propriile-i tenebre pentru a te tulbura sau mutila. Efectul energetic al contactului cu aceşti vampiri se simte la nivel nuclear, te lasă bolnav prin drenarea energiei vitale.


Cum te aperi: elimină persoana respectivă din existenţa ta. Dacă e cineva apropiat, limitează existenţa lângă ea. Nu-i răspunde la provocări. Întrerupe contactul vizual pentru a opri transferul de toxine. Foloseşte respiraţia pentru a-ţi recupera forţa vitală. Fă un duş rapid pentru a te curăţa de vibraţiile lui negative. Arde salvie în locul pe unde a trecut acest tip de vampir.


Mulţimile care te secătuiesc

Vamprii energetici rătăcesc şi se simt bine în locurile aglomerate: stadion, mall, concert în aer liber etc. Când eşti înconjurat de ei în mulţime, poţi fi golit de energie, neliniştit, mai ales dacă în locul respectiv nu intră aer proaspăt sau lumină naturală.

Cum te aperi: ia o gustare sau mănâncă un măr pentru a-ţi mentine nivelul de zahăr din sânge la nivel optim. Nu te amesteca în mulţimi sau mase de oameni dacă eşti obosit, tulburat sau bolnav. Dacă o faci, trebuie să fii într-o formă excelentă. Acomodează-te lent la mulţime. Evită să îţi asumi prea multe lucruri de făcut acolo sau într-un mod rapid. Nu ezita să recurgi la respiraţie profundă pentru a te blinda de vibraţiile negative sau a te distanţa fizic de oamenii respingători. Dacă te simţi copleşit, retrage-te într-o zonă liniştită, bea un ceai, respiră profund, închide ochii şi meditează.


Cei care te seacă de energie neintenţionat

Sunt oameni apropiaţi nouă, pe care îi îndrăgim: copii, parteneri, prieteni. Pot fi oameni care au suferinţe psihice sau fizice, care sunt singuri. Şi în faţa lor trebuie să te aperi, în special prin blindare instantanee sau prin respiraţie concentrată.

Cum te aperi: Demarcaţi-vă strict spaţiul personal faţă de aceste persoane. Păstrează distanţa în timpul conversaţiilor. Fă pauze, dacă discuţia este mai lungă. Fă multe pauze între contactele cu membrii familiei, dacă aceştia sunt vampiri energetici. Impune nişte reguli în spaţiul de convieţuire cu ei. Ai grijă de tine îndeosebi în preajma persoanelor cu nevoi. Poţi manifesta compasiune fără a ajunge la limitele empatiei. Înţelege-le problemele, dar nu le prelua în tine. După contactul cu aceste personae, fortifică-ţi rezistenţa, hrăneşte-te şi odihneşte-te suficient.

Citynews.ro

Comentarii

  1. sa stii, Lori ca nu-s vorbe goale. Cei care sunt mai"senzitivi", adica simt altfel energiile, sunt efectiv secatuiti de acesti "vampiri".

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, dar dacă sunt mai "senzitivi", se şi pot apăra. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Numai daca stiu. In mod natural, doar foarte putini se pot apara.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu