Despre "calendar vechi" şi "rit vechi"

“Calendarul vechi” nu trebuie confundat cu “ritul vechi”, care desemnează credinţa ortodoxă a ruşilor lipoveni (“starîi obread” şi “staroverî”, în rusă)


În Republica Moldova există trei grupuri de creştini ortodocşi – din Mitropolia Basarabiei (subordonată Patriarhiei de la Bucureşti), Mitropolia Moldovei (subordonată Patriarhiei de la Moscova), precum şi o mitropolie a creştinilor ortodocşi staroveri (lipoveni, creştini ortodocşi ruşi de rit vechi)).

Oficial, Mitropolia Moldovei şi Mitropolia Basarabiei se conduc de calendarul bisericesc de stil vechi (iulian). În cazul Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române, adoptarea calendarului iulian i-a fost impusă de către stat la înregistrare. Totuşi, din ambele mitropolii fac parte creştini care merg după calendarul de stil nou (gregorian). Unii făceau acest lucru şi pe vremea URSS, iar alţii au adoptat calendarul Bisericii Ortodoxe Române la începutul anilor 90 ai secolului trecut, odată cu reactivarea Mitropoliei Basarabiei, pentru a fi într-un pas cu românii din dreapta Prutului.


Conform “Enciclopediei Române”, calendarul gregorian (nou) a fost adoptat de România în 1919, substituindu-l pe cel iulian (pe stil vechi). Numele celui dintâi vine de la Papa Grigore al XIII-lea, ai cărui astronomi constataseră că s-a acumulat o întârziere semnificativă (până în 1582 erau circa 10 zile) din cauza unei erori de calcul în calendarul iulian. Papa Grigore a dispus reformarea acestuia şi a introdus noul calendar, corectat, care îi poartă numele.
Astfel, calendarul gregorian de la 1582 a fost rapid adoptat în mai toată lumea catolică, mai târziu de lumea protestantă şi deloc de ţările ortodoxe, din raţiuni dogmatice.

În ţările ortodoxe, printre care şi România, calendarul iulian s-a păstrat până în primele decenii din secolul XX, după care a fost abandonat în favoarea calendarului gregorian.
Biserica Ortodoxă din Bulgaria a trecut la calendarul gregorian în 1916, dar unii episcopi cer revenirea la vechiul calendar.
Biserica Ortodoxă Rusă, din care face parte Mitropolia Moldovei, n-a adoptat noul calendar.

Între cele două calendare bisericeşti ortodoxe există un decalaj de 13 zile, dar credinţa şi sărbătorile sunt aceleaşi. “Calendarul vechi” nu trebuie confundat cu “ritul vechi”, care desemnează credinţa ortodoxă a ruşilor lipoveni (“starîi obread” şi “staroverî”, în rusă).

S-a întâmplat ca preoţi din România, care nu cunosc bine realităţile din Republica Moldova, să confunde calendarul vechi cu ritul vechi şi să creadă în mod greşit că ortodocşii din Republica Moldova ar avea nevoie mai întâi de o Mirungere pentru a putea fi cununaţi în Biserica Ortodoxă Română. Nu este aşa. Enoriaşii din cadrul Mitropoliei Moldovei (subordonată canonic Patriarhiei Ortodoxe de la Moscova) şi cei din Mitropolia Basarabiei (subordonată canonic Patriarhiei Ortodoxe de la Bucureşti) au aceeaşi credinţă şi acelaşi rit.

Ritul ortodox vechi este un cult distinct chiar şi în Federaţia Rusă. El este păstrat încă din timpul creştinării Rusiei Kievene, în 988, de către cneazul Vladimir Sveatoslavici.
Staroverii au refuzat să accepte reformele religioase şi sociale ale patriarhului Nikon şi ale ţarului rus Petru cel Mare. În dorinţa de a beneficia de libertate religioasă ei au figit din Rusia, stabilindu-se inclusiv în România, prin secolul al 17-lea.

Ritul vechi se conduce de calendarul vechi, dar elementele mai importante care-l deosebesc de Biserica Ortodoxă majoritară sunt altele. În primul rând, staroverii îşi fac semnul crucii cu două degete (arătătorul şi degetul mijlociu). Pentru ei, cele două degete reprezintă dubla ipostază a Mântuitorului Iisus Hristos: natura divină şi cea umană. (În Biserica Ortodoxă, trei degete împreunate simbolizează Sfânta Treime).

Totuşi, este important de reţinut, deosebirile dintre credinţa ortodocşilor staroveri (“de credinţă veche”) şi a ortodocşilor majoritari ţin de rit, dar nu de dogmă.

Citiţi pe CreştinOrtodox.ro:

Calendarul bisericesc şi Stilismul

O încercare de introducere a calendarului gregorian în timpul domniei lui Cuza

Comentarii

  1. Cunosteam existenta celor doua Mitropolii ale Republicii Moldova, insa despre a treia nu cunosteam nimic precum si despre istoricul acestora. Iata ca blogul poate fi un izvor de cunoastere, totul este sa sti sa alegi si sa apreciezi corect ce-ti pot oferi acestea!
    Iti doresc o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Lipovenii formează comunităţi ortodoxe minoritare şi în Republica Moldova, şi în Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus, România.
    Îi recunoaştem şi după aspectul lor fizic (bărbi foarte lungi, de ex.).
    Mulţumesc. O seară frumoasă şi Dvs!

    RăspundețiȘtergere
  3. O calendário é uma uma coisa complicada .Existem várias formas diferentes de contar os dias no mundo.O calendario gregoriano,o chinês ,o judeu ,o japonês ,e deve haver outros na Áfirca e na Ásia .Mas a fé deve estar acima de ritos e calendários .
    Abraços

    RăspundețiȘtergere
  4. Opinia parintelui Evloghie Ota cu privire la Biserica Ortodoxa de Stil Vechi:
    „Nu mă pot apăra decât prin a mă supune legilor politice ale statului și administrației, adică de a nu fura sau omorî pe nimeni. Acuza adusă asupra mea, că fac slujbe dumnezeești ziua și noaptea, este de fapt datoria mea, pentru că un episcop trebuie să fie găsit mereu rugându-se în biserică pentru țară și conducătorii ei, fie că aceștia cred sau nu în Dumnezeu. (...) Linia de credință pe care merg împreună cu credincioșii mei rămâne de stil vechi, suntem atâtea mii în țară și nu suntem o sectă otrăvită cum spun unii preoți de stil nou, nu suntem nici un cult nou născocit și periculos pentru stat, ci am rămas aceeași neschimbați, cum a fost întreaga Biserică Ortodoxă Romană până la data de 1 octombrie 1924, când ziua de 1 a devenit 14. Oare cum s-a plămădit statul unitar român și România mare sub stilul vechi, fără ca nimeni să ne poreclească "stiliști”. (...) Noi n-am schimbat stilul, ci am rămas ceea ce am fost și suntem în continuare, Biserica Ortodoxă Română păstrătoare a tezaurului ortodox neștirbit. Este de datoria noastră, ca slujitori cinstiți și corecți, să păstrăm credința așa cum ne-au predat-o străbunii noștri, pentru care să aibă poporul român creștin deplina încredere că vom lua cu toții dumnezeeasca răsplată în ziua dreptei judecăți de apoi.”

    RăspundețiȘtergere
  5. credinta consta cumva si in ce calendar crezi, sau urmezi? calendarul e doar un instrument de masurare a timpului. cei care mor pt el pot fi considerati martiri? oare cineva care moare pentru a adopta ca unitate de masurare a distantei metrul, in schimbul yard-ului, poate fi considerat marturisitor de credinta(adica mucenic)? fie ca e iulian, fie ca e gregorian, calendarul tot de pagani e facut... asa ca ce ne mai agitam? daca suntem asa habotnici si traditionalisti peste masura, hai sa adoptam calendaul pe care il avea Iisus pe vremea lui, cel evreiesc. si va spun sincer, tezaurul neștirbit al ortodoxiei nu consta in calendar, ci in dogme(invatatura lasat de Mantuitorul, apostoli, sfinti parinti si scriitori bisericesti)... credinta fara argumente e fanatism, pe cand ortodoxia este ff frumoasa daca o studiezi psin filocalii si in biblioteca. Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. credinta consta cumva si in ce calendar crezi, sau urmezi? calendarul e doar un instrument de masurare a timpului. cei care mor pt el pot fi considerati martiri? oare cineva care moare pentru a adopta ca unitate de masurare a distantei metrul, in schimbul yard-ului, poate fi considerat marturisitor de credinta(adica mucenic)? fie ca e iulian, fie ca e gregorian, calendarul tot de pagani e facut... asa ca ce ne mai agitam? daca suntem asa habotnici si traditionalisti peste masura, hai sa adoptam calendaul pe care il avea Iisus pe vremea lui, cel evreiesc. si va spun sincer, tezaurul neștirbit al ortodoxiei nu consta in calendar, ci in dogme(invatatura lasat de Mantuitorul, apostoli, sfinti parinti si scriitori bisericesti)... credinta fara argumente e fanatism, pe cand ortodoxia este ff frumoasa daca o studiezi psin filocalii si in biblioteca. Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Conteaza ce faci, ce simti, ce stii, nu calendarul.

    Iar tu nu mai fi trist.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu