Sfânta Filofteia - 7 decembrie

Sfânta Filofteia, copiliţa de 12 ani, sărbătorită la 7 decembrie

Mii de credincioşi au participat, în seara zilei de 6 decembrie, la o procesiune religioasă desfăşurată la Curtea de Argeş, apoi au stat la rând pentru a se ruga la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul şi Sfintei Muceniţe Filofteia, relatează Agerpres.

Raclele cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul şi Sfintei Muceniţe Filoteia au fost depuse în faţa Catedralei Arhiepiscopale, unde credincioşii s-au putut închina la ele. Este pentru prima dată când moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul au fost aduse la Curtea de Argeş.


Procesiunea a început la Biserica Domnească, unde au fost depuse la 5 decembrie moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia, iar la 6 decembrie au fost aduse şi moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, de la Mănăstirea Bistriţa din Vâlcea.

„Praznicul Sfintei Filofteia, în atenţia autorităţilor comuniste” – este titlul unui articol publicat astăzi de „Ziarul Lumina” şi semnat de Adrian Nicolae Petcu.

Potrivit articolului, „încă din secolul al XIV-lea, istoria a consemnat prezenţa moaştelor Sf. Filofteia în cetatea de scaun a Ţării Româneşti de la Argeş. Au rămas în această urbe spre evlavia credincioşilor, abia în 1950 cultul acestei sfinte fiind generalizat de forul suprem al Ortodoxiei româneşti. În perioada comunistă, autorităţile statului erau tot mai atente la desfăşurarea pelerinajului de la Curtea de Argeş, permanent încercând să limiteze amploarea praznicului de la 7 decembrie.”.

Sfânta Muceniţă Filofteia este sărbătorită la 7 decembrie. Este una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox, având în vedere că ea a trecut la cele veşnice pe când avea doar 12 ani, menţionează CrestinOrtodox.ro.

Numele Filofteia sau Filoteia este de origine greacă şi înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”. A trăit la începutul veacului al XIII-lea în oraşul Târnovo (Bulgaria).

Mama ei era o persoană evlavioasă. De la ea a învăţat câtă bucurie aduce dragostea faţă de Dumnezeu şi aproapele. După moartea mamei, Filofteia nu va uita niciodată îndemnurile ei de a iubi neîncetat.

Potrivit traditiei, Sfânta Filofteia dăruia zilnic săracilor din mâncarea pe care trebuia să i-o ducă tatălui ei la câmp. Orice sărac care îi ieşea în cale era hrănit. Din acest motiv, tatăl rămânea uneori fără hrană suficientă.

Aflând de la mama vitregă a fetiţei că Filofteia împarte mâncarea săracilor, în loc să i-o ducă pe toată lui, bărbatul şi-a lovit fiica cu securea la un picior. Atât de grav a rănit-o, încât fetiţa şi-a dat sufletul. Avea numai 12 ani.

Moaştele Sfintei Filofteia au rămas la Târnovo până în 1393, anul în care Ţaratul bulgar a fost ocupat de turci. Pentru a le feri de profanare, moaştele au fost duse la Vidin, iar după câţiva ani i-au fost oferite lui Mircea cel Batran (1386-1418). Acesta le-a aşezat în vechea ctitorie domnească, cu hramul “Sf. Nicolae”, de la Curtea de Argeş, pe atunci catedrală mitropolitană.

Sunt persoane care susţin că moaştele muceniţei au venit direct din locul în care ea a fost martirizată de tatăl ei. Potrivit acestei versiuni, trupul Sfintei Filofteia a putut fi ridicat doar după ce a fost rostit numele cetăţii Curtea de Argeş. Însă, potrivit studiilor recente, moaştele ei au venit în Ţara Românească după ce au stat o vreme în Vidin.

În timpul primului război mondial, moaştele Sfintei Filofteia au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti, iar după terminarea războiului au fost readuse la Curtea de Argeş. Din 1949, ele se află în paraclisul acestei mănăstiri.

Elldor.Info

Comentarii