Sufletul lui Iov s-a tulburat abia atunci când prietenii l-au vorbit de rău



Sfântul Ioan Gură de Aur sublinia, în una dintre predicile sale, că Iov a îndurat toate suferințele cu bărbăție, dar s-a tulburat atunci când prietenii i-au pus la îndoială sinceritatea și l-au vorbit de rău:

”Iov, omul de oțel, omul mai tare decât piatra, când și-a pierdut averile, când au venit peste el nenorociri cumplite, când a ajuns dintr-o dată fără de copii, când și-a văzut trupul izvor de viermi și pe femeia sa împotriva lui, le-a îndurat pe toate cu ușurință; dar când a văzut că prietenii săi îl ocărăsc, îl atacă, că au o părere proastă despre el, că spun că suferă aceste nenorociri pentru păcatele lui și că-i pedepsit pentru răutatea lui, atunci curajosul și marele bărbat s-a tulburat și i s-a răvășit sufletul.”




Sfântul Ioan Gură de Aur: ”Multe sunt în adevăr cele care ușurează durerea în prigoane, de pildă: încurajările tuturora, aplauzele, cununile, laudele multora; dar când ești ocărât și vorbit de rău ți se ia și această mângâiere.

Că ocara și vorbitul de rău nu par în ochii lumii mare lucru; și tocmai de aceea mușcă mai adânc decât prigoana inima celui ocărât și vorbit de rău.

Mulți și-au pus lațul de gât pentru că n-au putut suferi defăimarea și ocara. Pentru ce să te mai miri de ceilalți? Pe Iuda vânzătorul, nerușinatul, spurcatul, pe omul care nu se mai rușina de nimic, vorbele rele l-au împins la spânzurătoare.”
 

Citiți mai mult pe Elldor.Info: Sf. Ioan Gură de Aur: Hristos dă mare răsplată celor ocărâți și defăimați

Comentarii