Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel – stil nou: 31 mai – 29 iunie; stil vechi: 31 mai – 12 iulie

La 29 iunie, stil nou, şi 12 iulie, stil vechi (iulian), creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel



Postul Sfinţilor Apostoli în 2011 – stil nou: 20 iunie – 29 iunie; stil vechi: 20 iunie – 12 iulie

Luni, 20 iunie 2011, creştinii ortodocşi din întreaga lume intră în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. În Republica Moldova, începem postul toţi odată, dar cei care se conduc de calendarul bisericesc de stil vechi (iulian) vor posti cu 13 zile mai mult.


Pentru creştinii ortodocşi care merg într-un pas cu Patriarhia de la Bucureşti, postul se va încheia la 29 iunie, când Biserica Ortodoxă Română (calendarul gregorian) îi cinsteşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.


Creştinii ortodocşi care se conduc de calendarul Patriarhiei de la Moscova vor ţine post până la 12 iulie, când este fixată sărbătoarea în calendarul iulian, de stil vechi (cu 13 zile mai târziu).


Postul continuă în ziua sărbătorii, dacă aceasta cade într-o miercuri sau vineri, cu dezlegare la peşte şi untdelemn. (Creştinii ortodocşi ţin post în toate zilele de miercuri şi vineri, iar cei mai sârguincioşi dintre ei postesc şi în zilele de luni.)


Pe durata acestui post, în zilele de sâmbătă şi duminică avem dezlegare la peşte.


Putem consuma acest aliment şi în acele zile de luni, marţi sau joi în care este sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare.


Dacă o asemenea sărbătoare cade miercuri sau vineri, se dezleagă la untdelemn şi vin.


La hramuri şi la Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul (stil nou: 24 iunie / stil vechi: 7 iulie) se dă dezlegare la peşte, indiferent de ziua săptămânii.



Cum se stabileşte durata acestui post


Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel se stabileşte în funcţie de data Paştilor şi, astfel, începutul şi durata sa diferă de la an la an.


“Pentru a afla durata Postului Sâmpetrului din orice an, se foloseşte următoarea regulă: câte zile sunt de la data Învierii (inclusiv) din anul respectiv până la 3 mai, atâtea zile ţine postul”, potrivit unui articol de pe
CreştinOrtodox.ro.

Postul începe în ziua de luni de după Duminica Tuturor Sfinţilor, sărbătorită la o săptămână după Duminica Pogorârii Sfântului Duh (Cincizecimea, Rusaliile). Se încheie în ziua în care-i sărbătorim pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, această sărbătoare având dată fixă: 29 iunie, conform calendarului bisericesc de stil nou (gregorian) şi 12 iulie, conform calendarului bisericesc de stil vechi (iulian).


După calendarul nou (gregorian), în unii ani, se poate întâmpla ca acest post “să dispară”, dacă Duminica Tuturor Sfinţior cade după 29 iunie.


Astfel s-a întâmplat în anii 1945 şi 1956, când Învierea Domnului a fost sărbătorită la 6 mai. În cele două cazuri, Sfântul Sinod al Bisericii Române a hotărât să se ţina post trei zile înaintea sărbătorii Sfinţilor Apostoli.


De asemenea, în anul 1983, Învierea Domnului a fost sărbătorită la 8 mai, iar Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost de numai două zile – 27 şi 28 iunie.


În 2005, conform calendarului Bisericii Ortodoxe Române, Sfintele Paşti au fost sărbătorite la 1 mai, Duminica Tuturor Sfinţilor, lăsata secului pentru post – la 26 iunie, iar zile de post au fost, din nou, doar 27 şi 28 iunie.

Eleonora Lisnic




Calendar ortodox de stil nou pentru iunie 2010, de pe site-ul Bisericii Ortodoxe Române:

(Calendarul ortodox de stil vechi (al Mitropoliei Moldovei şi Bisericii Ruse) îl găsiţi aici: http://days.pravoslavie.ru/  Nu modificaţi setările pe site, lăsaţi punctul la „Нов. ст.”. Cu „Ст. ст.”, veţi afişa „calendarul ortodox românesc”.)




Luni, 31 mai 2010, creştinii ortodocşi din întreaga lume au intrat în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
În Republica Moldova, începem postul toţi odată, dar cei care se conduc de calendarul bisericesc de stil vechi (iulian) vor posti cu 13 zile mai mult.

Pentru creştinii ortodocşi care merg într-un pas cu Patriarhia de la Bucureşti, postul se va încheia la 29 iunie, când Biserica Ortodoxă Română (calendarul gregorian) îi cinsteşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Creştinii ortodocşi care se conduc de calendarul Patriarhiei de la Moscova vor ţine post până la 12 iulie, când este fixată sărbătoarea în calendarul iulian, de stil vechi (cu 13 zile mai târziu).

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel se stabileşte în funcţie de data Paştilor şi, astfel, începutul şi durata sa diferă de la an la an.


Postul începe în ziua de luni de după Duminica Tuturor Sfinţilor, sărbătorită la o săptămână după Duminica Pogorârii Sfântului Duh (Cincizecimea, Rusaliile). Se încheie în ziua în care-i sărbătorim pe Sf. Apostoli Petru şi Pavel, această sărbătoare având dată fixă: 29 iunie, conform calendarului bisericesc de stil nou (gregorian) şi 12 iulie, conform calendarului bisericesc de stil vechi (iulian).

După calendarul nou (gregorian), în unii ani, se poate întâmpla ca acest post “să dispară”, dacă Duminica Tuturor Sfinţior cade după 29 iunie.
Potrivit unui articol de pe CreştinOrdodox.ro, astfel s-a întâmplat în anii 1945 şi 1956, când Învierea Domnului a fost sărbătorită la 6 mai. Potrivit sursei, în cele două cazuri, Sfântul Sinod al Bisericii Române a hotărât să se ţina post trei zile înaintea sărbătorii Sfinţilor Apostoli. De asemenea, în anul 1983, Învierea Domnului a fost sărbătorită la 8 mai, iar Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost de numai două zile – 27 şi 28 iunie.

Am în faţă calendarul Bisericii Ortodoxe Române din 2005 şi văd o situaţie similară: Sfintele Paşti au fost sărbătorite la 1 mai, Duminica Tuturor Sfinţilor, lăsata secului pentru post – la 26 iunie, iar zile de post au fost 27 şi 28 iunie. În 2005, 29 iunie (+ Sfinţii Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel) a fost o zi de miercuri. Din acest motiv, postul a continuat şi în ziua sărbătorii, cu dezlegare la peşte şi untdelemn. La fel, postul continuă în ziua sărbătorii şi dacă aceasta cade într-o vineri. (Creştinii ortodocşi ţin post în toate zilele de miercuri şi vineri, iar cei mai sârguincioşi dintre ei postesc şi în zilele de luni.)

În 2004, am sărbătorit Paştele la 11 aprilie, Duminica Tuturor Sfinţilor – la 6 iunie, iar postul Sf. Apostoli (Postul Sâmpetrului) a durat 22 de zile, 29 iunie fiind atunci o zi de marţi.

Conform Pascaliei, Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos cade în perioada 4 aprilie - 8 mai. În 2010, am sărbătorit Sfintele Paşti la 4 aprilie, cea mai timpurie dată posibilă.
În 2011, vom sărbători Învierea Domnului la 24 aprilie, în 2012 – la 15 aprilie, în 2013 – la 5 mai, în 2014 – la 20 aprilie, în 2015 – la 12 aprilie, în 2016 – la 1 mai.

“Pentru a afla durata Postului Sâmpetrului din orice an, se foloseşte următoarea regulă: câte zile sunt de la data Învierii (inclusiv) din anul respectiv până la 3 mai, atâtea zile ţine postul”, potrivit articolului de pe CreştinOrtodox.ro.

Pe durata acestui post, în zilele de sâmbătă şi duminică avem dezlegare la peşte. Putem consuma acest aliment şi în acele zile de luni, marţi sau joi în care este sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare. Dacă o asemenea sărbătoare cade miercuri sau vineri, se dezleagă la untdelemn şi vin. La hramuri şi la Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul (stil nou: 24 iunie / stil vechi: 7 iulie) se dă dezlegare la peşte, indiferent de ziua săptămânii.

Comentarii